Aandelen portefeuille samenstellen? Voorbeeld en verhoudingen

Hoe kun je een aandelen portefeuille opstellen? Waar moet je opletten? Bekijk hier diverse voorbeelden en stel je eigen portefeuille samen!

Beleggingsexpert Harm van Wijk deelt zijn Starter checklist, vuistregels en tools om consistent winstgevend te beleggen met zeer lage risico’s in aandelen, opties en meer >>

Een aandelen portefeuille samenstellen is iets dat met zorg en rationeel denken moet worden gedaan. Je koopt iets dat aan verandering onderhevig is.

Hoe beter je begrijpt welke veranderingen dat kunnen zijn en welke impact dit op jouw vermogen heeft, hoe beter je een eigen aandelen portefeuille kunt samenstellen.

Ik weet dat je op dit moment nog op zoek bent naar een kant-en-klaar aandelen portefeuille voorbeeld. Op deze pagina geef ik je slechts een indicatie van hoe een aandelen portefeuille eruit kan zien. Ik geef je op geen manier advies over de precieze aandelen waaruit je portefeuille kunt bestaan. Jij moet namelijk op basis van je eigen gewenst risicoprofiel dit soort keuzes maken.

Op deze pagina bespreek ik wel waaruit je portefeuille zoal zou kunnen bestaan. Want een portefeuille hoeft niet altijd alleen uit aandelen te bestaan. Een obligatie en etf-portefeuille is namelijk net zo goed mogelijk.

Wil je álles over het samenstellen van een aandelen portefeuille te weten komen? Lees dan snel verder!

Het samenstellen van je aandelen portefeuille 

Het samenstellen van je aandelen portefeuille 

De eerste stap voor het samenstellen van je aandelen portefeuille is altijd het bepalen van je risicoprofiel. Het risicoprofiel dat je kiest, heeft namelijk grote invloed op de aandelen die je aan je portefeuille toevoegt.

Het begint en eindigt met een risicoprofiel

Het begint en eindigt met een risicoprofiel

Het risicoprofiel dat je kiest, is de risico dat je met je belegging in aandelen wilt nemen. Hoe hoger het risico is, hoe hoger de kans dat je (een deel van) je inleg verliest.

Wil je zo min mogelijk risico nemen? Dan passen hier compleet andere aandelen bij. Mogelijk ben je zelfs beter uit met obligaties of etf’s.

Wil je veel risico nemen? Dan zijn de risicovollere groeiaandelen iets voor jou. Hierbij is de potentiële upside hoog. Maar de aandelen kunnen net zo hard omlaag gaan.

Om je risicoprofiel te bepalen, adviseer ik je goed naar de volgende onderdelen te kijken:

  • De relatieve hoogte van je inleg t.o.v. je vermogen
  • In hoeverre je in staat bent emoties bij beleggen achterwege te laten
  • De tijd die jij hierin wilt stoppen

Een risicovol aandelen portefeuille samenstellen zorgt er bij veel mensen voor dat ze behoorlijke volatiliteit meemaken. Aandelen kunnen uit het niets omhoog of omlaag schieten. Als dit een negatieve invloed op je gemoedstoestand heeft, kan ik je al vertellen dat een risicovol aandelen portefeuille samenstellen niet verstandig is.

Wat kan ik allemaal in mijn aandelen portefeuille samenstellen?

Ook al noem ik het misschien een aandelen portefeuille, kun je in je portefeuille veel meer dan alleen aandelen kwijt. Naast aandelen zijn namelijk obligaties en Exchange Traded Funds (ETF’s) ook populair.

Zoals je zonder twijfel weet is het altijd belangrijk om de aandelen in je portefeuille te spreiden. Vooral als je een laag risicoprofiel voert. Dit kun je onder andere doen door veel verschillende aandelen te kopen. Volgens velen is het echter nog slimmer een portefeuille samen te stellen waar zowel ETF’s, obligaties als aandelen in te vinden zijn.

Jij bent uiteindelijk de enige persoon die bepaalt wat er in je aandelen portefeuille komt. Geen expert mag voor jou bepalen wat voor aandelen, obligaties of etf’s je koopt.

Hoe kan ik een aandelen portefeuille samenstellen?

Het daadwerkelijk samenstellen van je aandelen portefeuille is niet iets wat je even doet. Dit is een proces waarbij je gedegen onderzoek moet doen naar de financiële producten waar je in geïnteresseerd bent.

Wil jij Tesla aandelen kopen? Dan is het belangrijk dat jij je zowel afvraagt;

  • Of de aandelen binnen jouw risicoprofiel passen
  • Of de aandelen het risicoprofiel van je portefeuille veranderen
  • Of de aandelen de potentie hebben meer waard te worden of solide genoeg zijn om nu of later dividend uit te keren

Dit korte lijstje kun je op basis van je eigen onderzoek uitbreiden zodat je nog beter kunt bepalen welke aandelen je aan je portefeuille wilt toevoegen.

Leer meer over het samenstellen van je portefeuille in een cursus

Je leert pas echt meer over het samenstellen van je aandelen portefeuille als je de werkwijze van ervaren beleggers begrijpt. Helaas is het niet mogelijk om hier meer over te leren.

Of wel?

Ik heb zelf met de Trading Navigator van Harm van Wijk, een zeer ervaren belegger, geleerd hoe ik mijn portefeuille moet inrichten. In deze cursus heb ik uitgebreid geleerd uit welke onderdelen mijn portefeuille moet bestaan, hoe ik een risicoprofiel kies en wat ik in bepaalde situaties moet doen. Kortom, onmisbare informatie.

Ik nodig je graag uit meer over de cursus van Harm van Wijk te weten te komen op mijn review pagina. Hier lees je mijn ervaringen met de Trading Navigator!

Plaats een reactie