ETF Beleggen: wat is ETF beleggen en hoe doe je het?

Wat is ETF beleggen, hoe kan je zelf ETF beleggen en waarom moet je het eigenlijk doen? In mijn uitleg bespreek ik deze ETF vragen en meer..

Beleggingsexpert Harm van Wijk deelt zijn Starter checklist, vuistregels en tools om consistent winstgevend te beleggen met zeer lage risico’s in aandelen, opties en meer >>

Exchange Traded Fund, dat is wat ETF languit geschreven is. ETF’s staan bekend om hun lagere risico’s doordat het veelal een diversiteit aan aandelen bevat.

Je koopt dus niet individuele aandelen maar een verzameling hiervan. Oftewel: je hebt je risico gespreid. En daar heeft het Exchange Traded Fund veel van zijn successen aan te danken.

Ik merk dat veel mensen nog niet het antwoord op de volgende drie vragen weten:

  • Wat is ETF beleggen
  • Hoe kan ik in ETF beleggen
  • En waarom moet ik in ETF beleggen

Drie simpele maar hele begrijpelijke vragen.

En toevallig ook de vragen die ik in dit artikel met je bespreek. ETF beleggen is namelijk een uitstekend idee, mits je enige kennis van ETF’s hebt.

Neem daarom de onderstaande informatie rustig door en verdiep jezelf in de wereld van ETF beleggen!

Wat is ETF beleggen?

Wat is ETF beleggen

ETF beleggen is een doen van een belegging in een Exchange Traded Fund, oftewel een beursgenoteerd fonds. Met een ETF koop je in één keer alle aandelen die tot dit fonds gerekend worden. Als je bijvoorbeeld een AEX-index koopt, een ETF, koop je als het ware een stukje van alle aandelen die in de AEX-index genoteerd zijn.

Met de komst van de ETF is een financieel product ontstaan dat op de beurs verhandelbaar is. Dat wil zeggen dat je deze verzameling van aandelen, wat een ETF is, net zo makkelijk te verhandelen is als de individuele aandelen.

Een ETF kan bestaan uit zowel obligaties als aandelen. Je kunt per ETF altijd nakijken uit welke onderdelen het Exchange Traded Fund precies bestaat.

Waarom moet ik in ETF beleggen?

Waarom moet ik in ETF beleggen

Beleggers besluiten meestal om in een ETF te beleggen wanneer zij hun geld in iets willen beleggen dat een zekere mate van spreiding en flexibiliteit kent. In het geval van de ETF scoort dit product op beide factoren hoog.

Door in een ETF te beleggen, beleg je in een groot aantal verschillende posities. Bijvoorbeeld alle aandelen van de S&P 500 of de volledige AEX-index. Hierdoor zijn je risico’s gespreid over een groot aantal verschillende aandelen. Het risico is dan ook (meestal) lager dan wanneer je zou beleggen in individuele aandelen.

Normaliter hebben financiële producten met een lager risico minder flexibiliteit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het beleggen in veilige staatsobligaties. ETF’s bieden beleggers wel de flexibiliteit waar zij naar op zoek zijn doordat de ETF vrij verhandelbaar is. Dat wil zeggen dat je altijd en overal de ETF op de beurs kunt verhandelen.

Hoe kan ik in ETF beleggen?

Hoe kan ik in ETF beleggen

Je kunt in ETF beleggen door een (online) broker te kiezen. Alle grote Nederlandse brokers kunnen je helpen om toegang tot de beurs te krijgen waar je ETF’s en andere financiële producten kunt verhandelen. Vroeger kozen de meeste particuliere beleggers voor brokers als ING, Rabobank en ABN AMRO. Dit soort brokers brengen nog altijd hoge transactiekosten in rekening. Moderne, online brokers hebben een nieuwe markt opengebroken door aanzienlijk lagere transactiekosten in rekening te brengen.

Het kiezen van een betrouwbare ETF broker is tegenwoordig een stuk eenvoudiger doordat je de ervaringen van andere beleggers kunt raadplegen.

Zo ook mijn ervaring met ETF brokers:

DeGiro

DeGiro is de snelst groeiende online ETF broker van Nederland. Met meer dan een miljoen gebruikers in Europa is het snel op weg hier ook de grootste te worden. Voor het beleggen in ETF’s is DeGiro volgens velen de beste broker dit bij te doen.

Bij DeGiro kun je ook terecht voor de meest verhandelde trackers, waaronder de trackers van Vanguard en iShares. Klik hiervoor Extra info over DeGiro en andere brokers

Ken je al Expert Harm van Wijk?

harm

Maar wie is Harm van wijk precies? Laten we daar dit artikel maar mee beginnen. Harm weet goed waar hij over praat aangezien hij al even mee draait in de financiële wereld.

Nadat hij zijn studie afrondde aan de Universiteit in Tilburg is hij in de financiële wereld beland en zich steeds meer gaan toespitsen op beleggen en slim investeren.

Harm heeft onder andere voor BinckBank, Fortis, De Volksbank en De Telegraaf, gewerkt werkte hier onder ander als financieel analist manager maar was ook actief op de afdelingen; verkoop, PR en business development.

Daarnaast was hij onder andere verantwoordelijk voor het opzetten van diverse beleggingsplatformen online voor SNS bank en werkte hij mee aan het opstarten van SNS Fund Coach en specialiseerde zich in de ABN AMRO Bank Turbo’s.

Zeker niet de minste banen en een grote verantwoordelijkheid zoals je kunt zien. Op basis van deze informatie alleen al kunnen we dus stellen dat Harm absoluut voldoende ervaring en kennis in huis heeft.

Harm werkte dus o.a. voor deze financiële organisaties:

  • SNS bank
  • Fortis
  • VolksBank
  • ABN Amro
  • BinckBank

Harm van Wijk is al een begrip in de wereld van beleggen geworden. Dat Harm betrouwbaar is is een feit. Maar is De Trading Navigator Methode ook zo betrouwbaar?

TIP: Bekijk hier de training van Harm die hij speciaal afgelopen week heeft opgenomen >>

Plaats een reactie