Wie denkt aan beleggen, denkt al gauw aan aandelen. Dat is geen wonder, want het kopen van zo’n stukje bedrijf is nog altijd de populairste beleggingsvorm.
Over de lange termijn genomen is het beleggen in aandelen ook het meest winstgevend. Maar hoe doe je dat, zelf aandelen kopen? In deze blogpost leer je het.
Beleggingsexpert Harm van Wijk deelt zijn Starter checklist, vuistregels en tools om consistent winstgevend te beleggen met zeer lage risico’s in aandelen, opties en meer >>
Zelf aandelen kopen:
Met een aandeel koop je een klein stukje van een beursgenoteerd bedrijf. Zo’n bedrijf heeft de aandelen ooit uitgegeven om er kapitaal mee binnen te halen. Een aandeel geeft stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen en sommige bedrijven delen ook hun winst met aandeelhouders in de vorm van dividend.
De prijs van een aandeel stijgt niet zozeer door de winst of het verlies dat een bedrijf maakt. De werkelijke reden voor prijsdalingen en prijsstijgingen is de publieke opinie; de toekomstverwachting. Daar proberen beleggers op in te spelen door hun aandelen tijdig te kopen of verkopen.
Waarom aandelen kopen?
Zelf aandelen kopen in plaats van een fonds, betekent dat je helemaal zelf de balans in jouw portefeuille bepaalt. Geloof je bijvoorbeeld sterk in elektrische auto’s en zonne-energie, dan kun je daar zelf een mooi aandelenpakket bij samenstellen. Verwacht je grote virusuitbraken, kies dan voor aandelen in de farmaceutische industrie.
Voor wie zijn aandelen geschikt?
Aandelen bieden op de middellange tot lange termijn doorgaans een behoorlijk rendement. Maar op de korte termijn kun je zomaar een ernstige dip meemaken. De vraag is of je de stalen zenuwen en het geduld hebt om die achtbaanrit uit te zitten.
Om in aandelen te beleggen, is het goed om enige kennis van de beurs te hebben. Het is waar dat je deze kennis al beleggend opbouwt, maar het kan een dure grap worden als je je te zeer door je emoties laat meeslepen.
Om deze redenen is zelf aandelen geschikt voor wie enige mate van risico niet erg vindt. Typisch zijn dit de wat jongere beleggers (tot pakweg 45 jaar oud) die hoge winsten nastreven om snel hun kapitaal op te bouwen. Hoe dichter je bij je pensioenleeftijd komt, des te belangrijker je het zult vinden om jouw kapitaal te behouden – en daar hoort een lager risicoprofiel bij.
Hoe beleg je in aandelen?
Je kunt als groeibelegger aandelen kopen. Dat betekent dat je rekent op toekomstige groei van een bedrijf (en als reactie daarop, groei van de aandelenkoers). Denk bijvoorbeeld aan Tesla en Amazon, die een goede kans hebben om over één of twee decennia stukken groter te zijn.
Je kunt ook als waardebelegger aan de slag gaan. Je kijkt dan vooral naar de onderliggende waarde van een aandeel en koopt aandelen die ten onrechte ondergewaardeerd zijn. Vaak speelt het dividendsrendement hierbij ook een rol.
Dan bestaat er nog de handelaar of trader, die aandelen maar korte tijd in vasthoudt. Hij of zij gokt op koersdalingen of koersstijgingen binnen een dag of enkele dagen. Het gaat hierbij meer om speculeren dan beleggen.
Hoe kun je zelf aandelen kopen?
Aandelen worden verhandeld op de beurs. Dat is een fysieke plek; in Nederland hebben we daarvoor de Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam. Soms wordt deze beurs ook simpelweg het Damrak genoemd. De officiële naam is Euronext Amsterdam.
Hoe dan ook, je kunt niet met een zak geld het beursgebouw binnenlopen en aandelen bestellen. Je dient daarvoor naar een tussenpersoon te gaan: een broker. Helaas is er geen andere manier om zelf aandelen te kopen.
Nu zul je denken: een tussenpersoon kost geld. En dat klopt, maar gelukkig zijn er verschillen tussen brokers. On uiteenlopende redenen rekent de één minder commissie dan de ander.
De goedkoopste broker: DEGIRO
De kans is groot dat jouw eigen Nederlandse bank ook een broker-tak heeft. Na het ondertekenen van een contract ben je vrij om daar aandelen te bestellen. Het is niet alleen handig, maar ook zeer overzichtelijk om dat binnen jouw eigen online bankomgeving te doen. Alleen betaal je daar wel vaak meer voor dan bij een gespecialiseerde broker.
Van de gespecialiseerde brokers is DEGIRO een bijzondere. Deze Nederlandse broker is relatief nieuw; pas sinds 2013 kunnen particuliere beleggers er aandelen kopen. Als een ware ‘prijsvechter’ gaan ze de strijd aan met de gevestigde brokers – en met succes!
Je kunt bij DEGIRO aandelen kopen op allerlei beurzen wereldwijd. Enkele hiervan zijn:
- Euronext Amsterdam
- Euronext Brussel
- Euronext Parijs
- London Stock Exchange
- Börse Frankfurt
- Borsa Italiana
- NASDAQ
- New York Stock Exchange (NYSE)
- Australian Securities Exchange
- Hong Kong Stock Exchange
- Tokyo Stock Exchange
- Singapore Exchange
Het mooie van zo’n groot pakket aan beurzen is dat je er toegang mee hebt tot opkomende markten. Want niet altijd gaat het overal even goed of slecht met de economie. Een ander voordeel is dat je op deze manier jouw risico kunt spreiden door een uitgebalanceerde aandelenportefeuille samen te stellen.
Waarom DEGIRO kiezen?
DEGIRO is van oorsprong een Nederlands platform dat inmiddels in vele Europese landen actief is. DEGIRO kent zeer lage commissies. In sommige gevallen betaal je helemaal niets voor een aankoop of verkoop. Dat maakt DEGIRO ook aantrekkelijk als je een kleine(re) hoeveelheid aandelen wilt kopen. Meld je hier gratis aan voor DEGIRO.
Ken je al Expert Harm van Wijk?
Maar wie is Harm van wijk precies? Laten we daar dit artikel maar mee beginnen. Harm weet goed waar hij over praat aangezien hij al even mee draait in de financiële wereld.
Nadat hij zijn studie afrondde aan de Universiteit in Tilburg is hij in de financiële wereld beland en zich steeds meer gaan toespitsen op beleggen en slim investeren.
Harm heeft onder andere voor BinckBank, Fortis, De Volksbank en De Telegraaf, gewerkt werkte hier onder ander als financieel analist manager maar was ook actief op de afdelingen; verkoop, PR en business development.
Daarnaast was hij onder andere verantwoordelijk voor het opzetten van diverse beleggingsplatformen online voor SNS bank en werkte hij mee aan het opstarten van SNS Fund Coach en specialiseerde zich in de ABN AMRO Bank Turbo’s.
Zeker niet de minste banen en een grote verantwoordelijkheid zoals je kunt zien. Op basis van deze informatie alleen al kunnen we dus stellen dat Harm absoluut voldoende ervaring en kennis in huis heeft.
Harm werkte dus o.a. voor deze financiële organisaties:
- SNS bank
- Fortis
- VolksBank
- ABN Amro
- BinckBank
Harm van Wijk is al een begrip in de wereld van beleggen geworden. Dat Harm betrouwbaar is is een feit. Maar is De Trading Navigator Methode ook zo betrouwbaar?
TIP: Bekijk hier de training van Harm die hij speciaal afgelopen week heeft opgenomen >>
DEGIRO accepteert geen aandelen waarmee niet gehandeld kan worden. Voorbeeld: SNS Reaal aandelen van het genationaliseerde SNS. Wie helpt mij aan een broker die ze wel accepteert?
Hey Henk, lastige vraag omdat het dus aandelen zijn die ‘niet verhandeld’ kunnen worden. Ik werk zelf uitsluitend met de DeGiro heb daar goede ervaringen mee o.a. ETF’s, olie, goud en aandelen. Ik kan alleen zeggen wat ik gedaan heb en dat is mijn eigen ING offensief aandelen opgezegd en verkocht en dat in DEGIRO gestoken omdat dat mij veel meer controle gaf.
Veel succes ieder geval!
Groet,
Heiko