Geld verdienen met aandelen? Top 5 Belangrijkste Valkuilen!

Vraag aan miljonairs hoe ze hun geld investeren, en je hoort vrijwel altijd dat ze in aandelen beleggen. Ook veel banken, beleggingsfondsen en pensioenfondsen steken hun geld in aandelen. Maar hoe werkt dat, geld verdienen met aandelen? Een korte handleiding.

Beleggingsexpert Harm van Wijk deelt zijn Starter checklist, vuistregels en tools om consistent winstgevend te beleggen met zeer lage risico’s in aandelen, opties en meer >>

Wat zijn aandelen?

Wat zijn aandelen

Voordat je begint aandelen te verhandelen, is het goed om te weten wat aandelen nou eigenlijk zijn. Want achter koersschommelingen zitten

Wanneer bedrijven geld nodig hebben om te groeien, kunnen ze ervoor kiezen om een lening bij een bank te regelen, maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Een aandeel, de naam zegt het al, is een deel van het bedrijf. In ruil voor jouw geld word je dus gedeeltelijk eigenaar van een grote onderneming.

Als aandeelhouder mag je deelnemen aan de aandeelhoudersvergaderingen en krijg je, indien het bedrijf daarvoor kiest, periodiek een deel van de winst uitgekeerd.

Hoe kan je aandelen kopen?

Hoe kan je aandelen kopen

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Maar je kunt niet naar het Damrak lopen met een volle portemonnee en een rits aandelen kopen. De handel in aandelen gebeurt via een tussenpersoon die we een broker noemen. En van die brokers zijn er veel! De meeste Nederlandse banken zijn óók brokers. Zo hoef je niet per se naar een externe partij om aandelen te kopen. Tegenwoordig heb je ook digitale brokers waar je eenvoudig en makkelijk je aandelen kunt kopen zoals bij DeGiro. Als je deze link gebruikt ontvang je ook nog eens €20 gratis transactietegoed.

Je kunt aandelen van één bedrijf kopen, maar je kunt ook in een beleggingsfonds beleggen. Zo’n beleggingsfonds koopt een vracht aandelen van verschillende bedrijven, waar jij vervolgens een participatie in koopt. In plaats van op één paard te wedden, spreid je zo je risico. Wel is het zo dat je een commissie betaalt aan het beleggingsfonds.

Hoe werkt de aandelenmarkt?

Hoe werkt de aandelenmarkt

Bij de aanvankelijke beursgang wordt de grootte van het benodigde kapitaal en het aantal aandelen vastgesteld. Het bedrijf weet dus precies hoeveel geld het krijgt van de (toekomstige) aandeelhouders.

Maar na die beursgang kan de prijs van de aandelen zomaar stijgen of dalen. Dat komt doordat het spel van vraag en aanbod de koers gaat bepalen. Is er een grote vraag naar een aandeel, dan stijgt de prijs. Willen veel aandeelhouders juist van hun aandelen af, dan daalt de prijs.

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Als het goed gaat met de economie, als het bedrijf mooie jaarcijfers publiceert of positief in het nieuws komt, reageert de markt daar over het algemeen direct op. Het aandeel stijgt dan in waarde en die winst kun je verzilveren door jouw aandeel te verkopen.

Je wilt dus investeren in een bedrijf waarmee het goed gaat. De afgelopen jaren zijn Amazon, Netflix en Tesla goede voorbeelden van bedrijven waarvoor geldt: the sky is the limit. Mensen geloven enorm in het groeipotentieel van die bedrijven, waardoor de vraag naar hun aandelen groot is. Maar dat het nu goed met hen gaat, wil niet zeggen dat de aandelenkoers blijft stijgen.

Je kunt ook speculeren. Dan koop je aandelen van bedrijven die in crisis zitten, maar waarvan je denkt dat ze er weer op zullen krabbelen. Boeing zou daar een voorbeeld van kunnen zijn: het is een degelijke multinational maar heeft een imagoprobleem vanwege de vliegrampen met de 737 MAX.

Ook zijn er bedrijven die misschien niet zo’n sterke koersgroei kennen, maar die wel regelmatig een stukje van hun winst met aandeelhouders delen. Die uitkering noemen we dividend. Wie dividendaandelen koopt, doet dit meestal met het oog op de lange termijn, want het dividend stijgt met de jaren.

Valkuilen bij het handelen in aandelen

Zoals je ziet, is de aandelenmarkt behoorlijk goed te begrijpen. Dit is geen bijzonder moeilijk financieel product, maar er kleven wel risico’s aan. Toch kun je die zelf beperken door de volgende valkuilen te mijden.

  • Te kleine bedragen
    Een broker brengt je een commissie in rekening voor de aankoop en/of verkoop van een aandeel of fonds. Als je met kleine bedragen werkt, bijvoorbeeld tot pakweg duizend euro, vreet die commissie een aanzienlijk deel van je winst op.
  • Kennis van zaken
    Succesvol zijn met aandelen betekent dat je je moet verdiepen in een bedrijf: het nieuws volgen, trends spotten, en de nodige technische analyse uitvoeren.
  • Je door emoties laten leiden
    Als de paniek toeslaat en de koers van een aandeel in een duikvlucht belandt, is het moeilijk om rustig te blijven. Je instinct vertelt je om snel te verkopen, voordat je nóg meer op je aandeel verliest. Maar geld verdienen met aandelen lukt natuurlijk niet als je met verlies verkoopt.

​Bekijk hier De #1 beleggingsstrategie voor 2020 om succesvol te investeren voor je pensioen, hypotheek, (klein) kinderen en andere doelen.

 

Plaats een reactie