Hoe werkt beleggen? De 4 belangrijkste investeringen die jij kan maken!

Beleggen is niet alleen leuk, maar ook erg verstandig. Je bouwt hiermee aan je kapitaal, wat een onzekere toekomst een stukje zekerder maakt.

Het is nooit te laat om te beginnen met beleggen, maar wel geldt: hoe vroeger je begint, des te eerder je kunt stoppen met werken. In deze blogpost ontdek je hoe beleggen werkt.

Waarom beleggen?

Waarom beleggen

Er zijn veel redenen te bedenken om te beleggen, maar de belangrijkste is toch wel het rendement. Op een spaarrekening krijg je tegenwoordig nauwelijks rente, en in sommige gevallen zelfs negatieve rente. Dat betekent dat je aan de bank moet betalen om je geld op een spaarrekening te laten staan. Da’s toch van de gekke?

Een passief belegger kan zijn kapitaal jaarlijks met 5-10% laten groeien. Natuurlijk zijn er betere jaren en ook jaren waarop de markt crasht, maar over de lange termijn bekeken is beleggen aantrekkelijker dan sparen.

Hoe werkt beleggen?

Hoe werkt beleggen precies

Laten we eerlijk zijn: dat is een héél brede vraag! Veel mensen denken bij beleggen vaak aan het kopen en verkopen van aandelen. In een eerdere blogpost lees je meer over aandelen en hoe ze werken.

Maar de beleggingswereld is veel groter dan de aandelenmarkt. Een stukje hieronder vertellen we waar je nog meer in kunt beleggen.

Beleggen op de beurs gaat via een broker. Dat is een platform dat de handel tussen de beurs en particulieren (of bedrijven) mogelijk maakt. De kans is groot dat jouw bank een eigen beleggingsplatform heeft, maar check goed wat de kosten hiervan zijn. Vaak blijkt DeGiro een veel goedkopere broker. En als je deze link gebruikt, krijg je ook nog eens € 20 aan beleggingstegoed.

Hoe begin je met beleggen?

Door te doen wat jij nu doet: je inlezen.Want voordat je ergens geld in steekt, dien je zeker te weten wat je doet. Het is het beste om of meerdere vormen van beleggen te lezen, zodat je ze onderling kunt vergelijken voordat je jouw keuze maakt.

Vervolgens dien je voldoende kapitaal te sparen. Vanwege de kosten die brokers rekenen, is het eigenlijk zonde van je geld als je maar een klein beetje investeert. Ik raad je aan om minstens € 1.000 opzij te leggen. Duurt het enkele maanden voordat je dat bedrag hebt gespaard, dan kun je die tijd mooi gebruiken om méér over beleggen te leren.

Dat geld parkeer je vervolgens bij een broker. Op dat platform, in je browser of op je mobieltje, check je dan rustig kijken de producten waar je in kunt beleggen.

Waar kan je in beleggen?

Zoals gezegd zijn er veel meer mogelijkheden dan alleen beleggen in aandelen. Enkele van die mogelijkheden gaan we hieronder kort bij langs.

 • Opties
  Een optie is een financieel product dat je het recht geeft om aandelen tegen een van tevoren bepaalde prijs in de toekomst te kopen of te verkopen. In feite speculeer je hiermee op een bepaalde koersontwikkeling; je denkt iets te zien dat de rest van de beleggers niet beseft.
 • Fondsen
  Een fonds is een mandje van financiële producten; vaak zijn dat aandelen. Er zijn fondsen die investeren in ‘groene’ bedrijven en fondsen die beleggen in techbedrijven. Er zijn ook indexfondsen: die kopen simpelweg alle aandelen op een beurs en volgen de algemene koersontwikkeling van een beurs. Over de lange termijn genomen, bieden fondsen een vrijwel gegarandeerd hoog rendement.
 • Onroerend goed
  Woonhuizen, vakantie-appartementen, bedrijfspanden: onroerend goed is een populaire beleggingsvorm. Je koopt een object en indien nodig renoveer je het. Je verhuurt het een tijdje aan vaste bewoners of vakantiegangers en verkoopt het na enkele jaren. Tel uit je winst!
 • Cryptomunten
  Eind 2017 kwamen de cryptocurrencies groot in het nieuws. De digitale munten maakten een enorme groeispurt en crashten begin 2018 spectaculair. Wie op tijd weer verkocht, had zijn geld in enkele maanden kunnen verdubbelen.Beleggen in cryptomunten betekent dat je munten koopt op het moment dat de koers laag is, om ze vervolgens vast te houden tot de munt is gestegen in waarde. Volgens sommigen is dit niet beleggen maar speculeren, vanwege de duizelingwekkende koersschommelingen die cryptomunten nog steeds doormaken. Goede en betrouwbaren broker om te starten is bij Kraken klik hier voor de link.

 

Plaats een reactie