Rijke pa Arme pa kopen? Volledige Review van het boek!

Rijke pa arme pa? Het nummer 1 boek aller tijden over persoonlijke financiële ontwikkeling. Maar maakt Robert Kiyosaki deze enorme claim ook echt waar? Lees verder.

LET OP: Beleggingsexpert Harm van Wijk geeft een gratis succesvol beleggen training, Bekijk hier de training van Harm die hij speciaal afgelopen week heeft opgenomen >>

Rijke Pa, Arme Pa (Review)

Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen! Dit boek komt al uit 1997 maar het blijft een best seller aller tijden. Ik zal in het boek duiken zonder er te veel van te verklappen, wat ik er geweldig aan vond, wat ik minder interessante vond en mijn aanbeveling of het waard is om te kopen.

Als je geinterseerd bent in het boek heb ik onderaan deze pagina een Bol.com link geplaatst waar je dit boek direct kunt bestellen, het is behoorlijk goedkoop 7,16,- euro maar dan heb je wel de Engelse versie je hebt dus ook de Nederlandse versie die is iets duurder. Als je dit boekt wilt kun je dus even onder aan de pagina kijken. Laten we nu eerst starten met de review.

Als bonus geef ik je een link naar een gratis training van een van Nederlands grotere financiële expert Harm van Wijk die jou snel verder op weg kan helpen.

Iemand kan hoog opgeleid zijn en succesvol in wat hij doet, en financieel analfabeet zijn.

Waarom zou je jezelf financieel ontwikkelen?

Eerste waar ik het graag over wil hebben is waar gaat het boek nou precies over? Dit boek is voor iedereen die graag hun kennis over financiën wil verhogen. Dit boek geeft een fijne uitleg over persoonlijke financiën, hoe je hier tegen aan moet kijken, wat je met je geld kunt doen, wat je vooral niet met je geld moet doen en over het algemeen hoe kun jij je geld gebruiken om rijker te worden.

Robert Kiyosaki is erg goed in het uitleggen van de karakter eigenschappen waar aan je moet gaan werken om geld voor jou te laten werken en nieuwe financiële situatie te creëren. Maar ik kreeg het meest inzicht uit waarom de arme mensen arm blijven en de rijke steeds rijker worden. Je zult verrast staan wat zijn inzichten zijn hierin.

Robert gaat steeds dieper in op de mindset van rijkdom vergaren en wat ervoor zorgt dat deze grote groep middenklasse niet doorgroeit naar de rijken. Dat het erg lastig is om deze stap te maken totdat hun gedachte veranderd en hun perspectief over geld en rijk zijn. Robert gaat diep op de onderwerpen hoe jij jouw geld voor jou kan laten werken en welke karakter eigenschappen je zult moeten herzien van jezelf om dit te realiseren.

Waar gaat het nog meer over? Het leren lezen van jouw inkomsten en uitgavenoverzicht, verschil tussen een passiva en activa. Waarin vele mensen in de middenklasse denken dat een huis een activa is terwijl in realiteit dit een passiva (schuld) is. Robert verteld veel over waarom hij zo’n grote fan is van vastgoed investeringen en een klein beetje over de aandelenmarkt.

Het mooie van dit boek is dat het allemaal zeer eenvoudig wordt uitgelegd en als je de Nederlandse herziende versie hebt zitten er ook vele tekening bij die het duidelijker maakt. Het is gelukkig geen stoffig dik boek maar een boek dat lekker wegleest.

Er is een verschil tussen arm zijn en platzak zijn. Platzak is tijdelijk. Arm is voor eeuwig.

De informatie die erin staat is lekker recht door zee en geeft jou genoeg inzichten om nogmaals goed naar je inkomsten en uitgavenoverzicht te kijken en naar je financiële plan voor 2019 en verder. Zitten ook vele voorbeelden in van Robert zelf hoe hij is gestart en waar hijzelf tegen aanliep in zijn tijd. Nu verder over de auteur.

Wie is de auteur Robert Kiyosaki?

Robert Kiyosaki is een Amerikaanse ondernemer, auteur en investeerder. Hij schreef “Rich Dad, Poor Dad” al in 1997 waar hij het merk Rich Dad al gestart had en dit is de eerste versie die hij in zijn diverse reeks aan boeken heeft geschreven. De man achter de boeken heeft zijn vermogen met name vergaart via vastgoed investeringen, de aandelenmarkt (met een focus op IPO’s) en hij gaat ook verder in boek hoe je met jouw bedrijf een vermogen kunt bouwen. Robert heeft het zelf zeker voor elkaar gekregen, je merkt uit het boek en feit dat hij er nog steeds bestaat en schrijft is dat hij weet waar hij het overheeft.

Hij is ook al erg lang een financiële leraar, als hij gaat spreken, seminars geeft of wat dan ook legt hij altijd het bruggetje naar zijn principes uit het boek Rijke Pa, Arme Pa. Hij had zijn vermogen al gebouwd en heeft toen het boek uitgegeven en is sindsdien alleen maar les gaan gegeven over deze principes in verschillende vormen. Er zijn tot 2016 ongeveer 26,000,000 miljoen boeken verkocht dat betekent dat het boek toch wel iets goeds te vertellen heeft. Mooi boek om mee te starten al geeft het je alleen nieuwe inzichten over je persoonlijke financien of vermogen opbouwen.

Mijn 5 belangrijkste punten uit het boek

 1. Hoe de minder welvarende, middenklassen en de rijken hun geld en vermogen spenderen. Waarin het denken het onderscheid maakt waardoor hun vast blijven zitten en niet doorgroeien naar welvarend inplaats van alleen comfortable of van rekening naar rekening te leven. Terwijl de rijken door blijven groeien in hun vermogen.
 2. Het investeren in je eigen ‘kennis’ van financiën levert je de grootste en meeste rendement op dan als maar harder werken in je baan of business. Inplaats van benoemen dat je te weinig tijd hebt omdat je veel moet werken of het nu nog niet van belang is voor jou. Investeer in jezelf voor de beste groei in vermogen!
 3. Wakker worden, naar werk, rekening betalen en sparen en dat week in week uit zitten vast in gemeen hamsterwiel (rat race). Wat je letterlijk nooit echt vooruit brengt. Dit boek geeft je handvaten en strategieën op je uit deze rat race te krijgen.
 4. Eindeloos meer en meer kennis vergaren, diverse financiële adviseurs raadplegen maar de belangrijkste stap ACTIE wordt nooit genomen. In de angst van geld verliezen. Al lees je het hele boek en maak je alleen een rekening aan bij DeGiro dan heb je al meer gedaan dan 80% die niks onderneemt.
 5. Begin met het leren kennen van je emotie’s om geld. Welke eigenschappen heb jij aangeleerd als het om geld gaat? Zijn deze nog wel correct en hoe kom je er aan? Durf jezelf eens deze vragen te stellen als het om geld gaat. Geld is niets meer dan de waarde die jij er aangeeft.

Angst komt van het niet weten wat er gebeurd en als jij jezelf meer en meer kennis geeft over dit onderwerpt zal de angst steeds verder afnemen, gaat de focus naar hoe kan ik nog meer halen uit mijn vermogen en mijn inkomsten.

Wat zijn de nadelen van het boek?

Het is een advies voor iedereen en het geeft je een prima basis als het gaat om mindset en handvaten maar zoiets als welke vastgoed deal je moet kopen, hoe jij je huizen waardeert tegenover de markt. Waar je precies moet investeren, wanneer en hoe komt er niet in terug in dit boek. Geeft je een duwtje in de juiste richting en kan je echt op weg helpen maar voor specifiek advies zou je toch echt een cursus vastgoed investeren moeten doen of zelf verder in verdiepen. Het zijn echte levensregels die je gaat helpen.

De cijfers die worden gebruikt in het boek als voorbeelden zijn natuurlijk wel gedateerd ook al kun je zeker de principes toepassen komen de cijfers niet meer overheen met onze huidige tijd en economie. Dat gezegd te hebben kun jezelf natuurlijk ook gewoon even Google en ontdekken met de handvaten wat je dan wel zou betalen of wat de markt nu weergeeft.

Wat voor eindcijfer geef ik het boek?

Ik vond het zeker een geweldig boek, zelfs een fantastisch boek omdat het goed geschreven is en eenvoudig te begrijpen. Iedereen kan het lezen je hoeft geen vastgoed magnaat of top belegger te zijn om te begrijpen wat Robert je wilt vertellen. Dit boek kan iedereen geweldige inzichten geven in de wereld van fianciële vrijheid en waar je moet starten. Vooral als je nog nooit iets gelezen hebt in deze genre is dit een mooi begin. Het geeft jou de juiste mindset om succesvol te worden.

Conclusie: 8,5/10

Omdat het niet echt diepgaat op hoe te investeren, beleggen, vastgoed inkopen en verkopen. Maar hiervoor zijn vele boeken die juist deze diepgang wel bieden als jij zover bent. Het is fijn boek met echte voorbeelden die jou verder gaan helpen. Dit was mijn review en hopelijk heeft het jou verder geholpen! Veel succes en voel je vrij om vragen te stellen onderaan dit blog.

Bestel hier het boek Rijke pa arme pa voor 30,- bij Bol.com >>

Harm ontdekte dit op de moeilijke manier maar dit hoeft niet voor jou!

Harm van dijk heeft als missie de particuliere beleggers te helpen. Waarom zou je denken? Omdat 90% van de particuliere beleggers namelijk geld verliest op de indexbeurs. Hoe kan dit anders zul je nu denken? Harm gaat niet voor jou vissen, maar hij gaat jou leren vissen.

Je moet altijd je klanten voorop stellen, niet op 1 paard wedden. Niet op aandelen, strategieën of mentoren. Leer dus zelf vissen

Spreid over verschillende bewezen strategieën in plaats van spreiden over aandelen. Hoe je dit allemaal kunt leren dat lees je verder in deze review.

“Je hoeft niet rijk te zijn om te investeren, maar je moet investeren om rijk te zijn”

Ken je al Expert Harm van Wijk?

harm

Maar wie is Harm van wijk precies? Laten we daar dit artikel maar mee beginnen. Harm weet goed waar hij over praat aangezien hij al even mee draait in de financiële wereld.

Nadat hij zijn studie afrondde aan de Universiteit in Tilburg is hij in de financiële wereld beland en zich steeds meer gaan toespitsen op beleggen en slim investeren.

Harm heeft onder andere voor BinckBank, Fortis, De Volksbank en De Telegraaf, gewerkt werkte hier onder ander als financieel analist manager maar was ook actief op de afdelingen; verkoop, PR en business development.

Daarnaast was hij onder andere verantwoordelijk voor het opzetten van diverse beleggingsplatformen online voor SNS bank en werkte hij mee aan het opstarten van SNS Fund Coach en specialiseerde zich in de ABN AMRO Bank Turbo’s.

Zeker niet de minste banen en een grote verantwoordelijkheid zoals je kunt zien. Op basis van deze informatie alleen al kunnen we dus stellen dat Harm absoluut voldoende ervaring en kennis in huis heeft.

Harm werkte dus o.a. voor deze financiële organisaties:

 • SNS bank
 • Fortis
 • VolksBank
 • ABN Amro
 • BinckBank

Harm van Wijk is al een begrip in de wereld van beleggen geworden. Dat Harm betrouwbaar is is een feit. Maar is De Trading Navigator Methode ook zo betrouwbaar?

TIP: Bekijk hier de training van Harm die hij speciaal afgelopen week heeft opgenomen >>

3 gedachten over “Rijke pa Arme pa kopen? Volledige Review van het boek!”

  • Hey Mitchel,

   Bedankt voor je vraag! Maar ik moet nog even weten inkopen en verkopen van? Aandelen, goud, zilver, huizen? 😉 Ik denk dat je vastgoed bedoeld? De boeken van Brandon Turner over The Book on Investing in Real Estate with No (and Low) Money Down. Maar dat zijn meer de principes, als je de Nederlandse markt meer informatie wil kan je het beste gewoon een seminar of workshop volgen. Of iemand vinden in je omgeving die dit doet als zijn werk!

   Groet,
   Heiko

   Beantwoorden

Plaats een reactie