Beleggen in opties: wat moet je over opties weten?

Beleggen in opties is misschien een wat verkeerde manier om dit onderwerp mee aan te duiden. Toch is het hoe veel beginnende beleggers de wereld van opties betreden. Ze weten nog weinig over opties en hebben er zin om dit onderwerp eens goed te gaan verkennen.

Dat begint dan ook meteen met de algemene mededeling dat opties zo risicovol kunnen worden als je zelf wilt. De potentiële up- en downside van een optie kan behoorlijk wat meer zijn dan een aandeel.

TIP: Hoe Harm van Wijk beleggingsexpert en bekend van BNR zijn cliënten elk jaar gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement krijgen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles en crypto) Klik hier en ga direct naar de Gratis Training!

Wat zijn opties?

Wat zijn opties

Een optie is een derivaat waarmee je het recht verkrijgt om een financieel product tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. De precieze prijs wordt gebaseerd op de koers, looptijd van het contract en de volatiliteit.

De twee bekendste opties zijn call en put opties.

Een call optie is een optie waarbij je het recht koopt om de aandelen tegen een vaste prijs vooraf te kopen. De datum waarop je daadwerkelijk de aandelen koopt, wordt in het call contract vastgesteld. Het optiecontract krijgt ook een waarde toegekend. Dit wordt ook wel de optiepremie genoemd.

Een put optie werkt precies tegenovergesteld van een call optie. Je koopt namelijk het recht om vooraf de aandelen te verkopen tegen een vaste prijs. Ook hier spreek je een datum af waar het contract afloopt en wordt er weer een optiepremie toegekend.

Hoe zit het dan met de waarde van een optie?

Hoe zit het dan met de waarde van een optie

Zoals ik je eerder vertelde, heeft iedere optie een onderliggende waarde. Dit is de waarde van de koers waar het product op gebaseerd is.

En met de afloopdatum?

Ieder optiecontract heeft een eigen afloopdatum, ook wel expiratiedatum genoemd. Dit betekent niets meer dan de datum waarop een optie afloopt. Meestal is dit de derde vrijdag van de maand waarop het product gekocht is. Je hebt na het afgelopen van de expiratiedatum de keuze om het recht uit te oefenen om het product te verkopen of kopen tegen de uitoefenprijs die afgesproken is.

Beginnen met opties? Start met een cursus

Zelfs na het lezen van dit artikel heb je nog onvoldoende kennis om met opties te beginnen. Er is uiteindelijk maar één manier om hier echt een kennisslag mee te maken. Dat is om van een expert te leren hoe je in opties moet beleggen.

Een van de bekendste experts op het gebied van beleggen, is Harm van Wijk. Harm heeft buitenaards veel ervaring met opties en kan je er meer over vertellen dan dat ik ooit zal kunnen. Dat terwijl zijn cursus voor een schappelijke prijs te volgen is.

Voordat je met de cursus van Harm begint, wil ik je eerst nog wat meer over Trading Navigator (de cursus van Harm) vertellen. Wacht daarom niet langer en lees eerst mijn review over de Trading Navigator door.

Plaats een reactie